From traditional terrace… to some amazing glazing.

A modern glass-box extension has added an impressively bright open-plan space to Alistair and JV Russell’s Victorian terraced house.

Feature: Debbie Jeffery. Photographs: Plusrooms. Plans: Persona ID.

When Alistair and JV Russell’s son, Lysander, was born in 2011, theywe-love (1) decided it was time to find a family home, and a three-storey Victorian terrace with a rear garden near Parsons Green, southwest London, fitted the bill. “Although it was very dated and hadn’t been touched for years, we could see it had potential,” explains Alistair. Not afraid to get stuck into some serious renovation work, the couple decided to transform the basic kitchen at the back of the house into the heart of their new home.

LETTING IN SUNLIGHT Alistair grew up in the Caribbean and JV is American, and they have both struggled to come to terms with the unreliable British weather. They decided adding a large glass extension at the back of their home would help connect the property to the garden, while making the most of the sunshine throughout the summer months. ‘We knew we wanted to extend the kitchen and introduce quite a lot of glass without blowing our budget,’ says JV. The couple contacted several architects for ideas and settled on family-run design and Build Company Plus Rooms (plusrooms.co.uk). ‘They came up with a fantastic design with an unusual glass roof, and the quote to complete the work was very reasonable,’ says JV. The design comprised of a single-storey glass extension the full width of the property at the end of the kitchen to create a stunning family space overlooking the garden. ‘We saw some examples of the company’s previous work, which helped us to visualize how our extension would look’, says Alistair. ‘Originally, we wanted to build a simple glass box, but, in the end, the part of the glass roof over the side return needed to slope to meet planning conditions.’

GETTING THE DETAILS RIGHT Plus Rooms employed a specialist planning consultant to ensure no elements of the design would cause delays when submitted for planning permission, and planning was approved eight weeks later. The building work started the following month, in May 2012. The structural walls to the side and back of the existing kitchen were removed, and steelwork was fitted to support the rear of the house. A hall cupboard and downstairs loo were ripped out to turn the kitchen into one streamlined, rectangular space that stretches across the whole width of the house.

 

covered-with-glazing

IN DETAIL STRUCTURAL GLASS

How Alistair and JV gave their home real wow factor.

Contemporary glass-box extensions are now a popular alternative to traditional-style conservatories, adding a stunning contrast to period homes.

  • Glass-box extensions can be built using a framework of timber, aluminium or UPVC, or can be held together with structural silicone, which bonds glass to glass for and impressive frameless effect,
  • Alistair and JV’s extension was built using toughened glass from Pilkington (Pilkington.com). It has a 10 mm-thick double-glazed outer pane and a 6mm-thick inner pane, with a 16 mm argon-filled space between the two layers.
  • Joining the roof pitches proved to be a complicated piece of engineering, as the glass meets at different angles, so glass ‘fins’ were built into the roof instead of using a traditional aluminium or UPVC framework.
Plusrooms