A Side Return Extension Creates Open-plan Living Jul 2018

AN AIRY EXTENSION GAVE A VICTORIAN TERRACED HOME AN EXPANSIVE COOKING, EATING AND RELAXING SPACE WITH GREAT GARDEN VIEWS 

Extending was on Devika and Jonathan Rimmer’s to-do list when they bought their Victorian terraced home. In common with many a period property, the house had a limited view of the garden from the rear, and the kitchen was tired and unmodernised.   But it wasn’t just a new kitchen-diner the couple were after. “They saw the extension as being the entertaining zone of the house,” says designer James Bernard of Plus Rooms, who created the open-plan space.   A design with presence was called for, too. “They didn’t just want a box,” he says. “They were after something with character.”

Room at a Glance
Who lives here Devika and Jonathan Rimmer and their baby
Location Earlsfield, southwest London
Property A Victorian terraced house
Room dimensions 8 x 5m
Designer James Bernard of Plus Rooms

This before photo shows that – as with many older homes – the house didn’t make anything of its garden outlook. Also, in common with other Victorian terraces, it had an under-utilised side return. Building into this passageway was key to the success of the extension design.

“We wouldn’t have been able to achieve a large family living space just by extending to the rear,” Bernard says. “It would have made a longer dead zone.”

The extension roof is a gable design, with a fixed glass panel above the bifolding doors to increase the light.

“More, though, it accentuates the height of the room, because the eye is drawn to the full height of the ceiling due to the outside aspect,” Bernard says.

“There’s a great sense of being free and open in that space and it’s quite striking – large panels of glass at angles look very contemporary.”

Bifold doors were fitted across the back of the new extension. “They allow maximum connection from inside to out, and that was extremely important, as the owners wanted to enjoy entertaining in the garden,” Bernard explains.

Bernard opted for a level threshold between inside and out and laid textured floor tiles in both areas.

“The eye is encouraged past the doors and into the garden,” Bernard says. “It creates the illusion of more space and allows the patio to become an extension of the kitchen when the doors are open. Whether you’re inside or out, it’s all part of the same zone.”

The garden is laid with easy-care artificial turf.

The garden seating area is at the end of the plot on the right, as this is the spot that gets the most natural sunlight.

Zoning the cooking, eating and relaxation areas of the open-plan space effectively was vital.

“The owners liked the idea of keeping the cooking zone in the darker area of the space, because all the artificial lighting that comes with the kitchen brightens it up,” Bernard says.

The living area is in the naturally lit zone at the back.

Read the full article here.

See the project details here.